Informatie over hederahaag

Hedera planten zijn bij de de meesten bekend als klimop. Deze klimop plant is in menig tuin te vinden. Dat komt omdat het een uiterst gemakkelijke, sterke en wintergroene plant is. Deze klimplant is zelfhechtend en uitstekend geschikt om een muur of schutting te laten begroeien of als haagplant maar heeft daarbij wel graag wat hulp; de twijgen van deze tuinplant zijn te soepel om uit zichzelf overeind te blijven staan. Tegen een frame of gaaswerk laat de klimop plant zich prima leiden. De plant klimt vervolgens omhoog met de hechtwortels aan de twijgen en vormt dan een smalle wintergroene haag die in zowel grote als kleine tuinen goed toegepast kan worden. 

 

Ook als bodembedekker stelt deze mooie hedera plant weinig eisen aan zijn standplaats, zowel in de zon, in de schaduw of halfschaduw komen de vele verschillende soorten goed tot hun recht. De grondsoort maakt niet zoveel uit maar Hedera planten houden niet van te droge grond en ze kunnen ook niet goed tegen te natte grond. Geef daarom in droge periodes de hedera water op de grond of besproei het blad, dat kan bij grote hitte ook water opnemen.

 

Welke soorten hedera kan ik kiezen voor mijn haag?

Het meest toegepast, en meteen ook de snelste groeier voor een haag, is de Hedera hibernica of Ierse klimop. Deze soort onderscheidt zich met vrij grote diepgroene bladeren. Deze klimop bieden we bij Tuinplantenwinkel.nl in verschillende formaten aan. De meeste planten worden ‘gestokt' geleverd. Dit wil zeggen dat de plant is aangebonden aan een bamboestok en direct tegen het gaaswerk aan te planten is. Daarnaast zijn er ook exemplaren te koop zonder stok. Deze dient u na het planten te vlechten in het gaaswerk.  

 

Naast de hibernica zijn er diverse andere soorten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld de colchica met de met minder diep ingesneden en grotere bontgekleurde bladeren. Soorten uit de groep Hedera helix zijn over het algemeen fijner van blad en groeien minder snel.

 

Hoe groeit mijn Hedera plant als haag?

De Hedera is een plant die niet één maar twee soorten wortels heeft. Uiteraard moet je de Hedera in de grond planten en kan hij aangeplant worden als bodembedekker en als klimplant, net als iedere andere plant, maar deze klimop heeft ook zogenoemde hechtwortels. Deze wortels kunnen zich als het ware vastzuigen aan vrijwel iedere ondergrond, zoals een muur, schutting, boomstammen, hout, metaal, bamboe en ga zo maar door. Zet je een Hedera dus ergens tegenaan dan zal hij zichzelf helemaal vastklampen maar voor een iets snellere groei zou je hem ook een handje kunnen helpen door een ‘klimrek' te maken.

 

Hedera plant als kamerplant kan dat?

Ja, de hedera plant kan als kamerplant dienen maar let op de plant regelmatig water geven in huis is dan wel belangrijk. Vergelijk klimop die in hus aan geplant word niet met een tuinplant klimop plant want deze komen van een andere soort kweker. De huiskamer klimop word binnen gekweekt en veel tuinklimop planten worden buiten gekweekt. De Hedera planten die op Tuinplantenwinkel.nl verkrijgbaar zijn, zijn dus NIET geschikt voor binnen in huis.

 

Hedera planten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Het hele jaar door kunt u bij ons hedera kopen in pot. Dat betekent dat de plant een goed ontwikkeld wortelgestel heeft en het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden. Voor een haag adviseren we ongeveer 3 à 4 planten per strekkende meter te gebruiken. Dit aantal is afhankelijk van de plantgrootte bij aanschaf. De hedera plant die u voor een tuinafscheiding nodig heeft kunt u ook bekijken op ons plantencentrum of kwekerij en u vind nog veel meer producten dus dat kunt u mooi combineren als u nog meer tuinplanten of bomen nodig heeft

 

Ook als u de Hedera plant wilt gebruiken als bodembedekker stelt hij weinig eisen aan zijn standplaats, zowel in de volle zon, halfschaduw en schaduw krijgt u een mooie wintergroene mat waar weinig onkruid doorheen komt. Dan heeft u voldoende aan 1 plant per m2.

 

Veelgestelde vragen over de Hedera plant

Wat is het verschil tussen klimop en Hedera?

Antwoord: Er is geen verschil, klimop is de Nederlandse en Hedera de Latijnse naam voor dezelfde plant.

 

Hoe kun je hedera planten snoeien?

Antwoord: Het jaar rond (behalve als het vriest) kan de zijkant en bovenkant van de hedera plant met een heggenschaar worden gesnoeid als bij een haag. De klimplant schiet hierna voller uit.

 

Kan Hedera bloeien?

Antwoord: Alleen bij voldoende hoogte kan jouw hedera tot bloei komen. Dat doet deze mooie klimmer in de herfst tot wel eind december. Omdat er dan nog maar heel weinig planten bloeien is die erg waardevol voor de insecten die op hun beurt weer vogels aantrekken. De bloemen van een Hedera zijn geel/groen van kleur en bestaan uit meerdere bollen.

 

Hoe snel groeit een Hedera haag dicht?

Antwoord: Klimop groeit over het algemeen behoorlijk snel maar dat is afhankelijk van het type wat u aangeplant heeft. Voor een Hedera hibernica moet u rekenen op ca. 40 en 60 centimeter per jaar, de Hedera helix gaat wat minder hard met zo'n 25 tot 40 centimeter per jaar.

 

Is Hedera winterhard?

Antwoord: Jazeker, hedera planten kunnen goed tegen de vorst. Daarnaast zijn ze ook wintergroen en daarmee een goede aanwinst voor iedere tuin.

 

Waar kan klimop niet tegen?

Antwoord: Te natte grond. In zware schaduw is het risico hierop wat groter, zorg er daarom voor dat je klimplant sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand hoog is er minder kans op slakkenvraat.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.