Menu
Geen producten gevonden

Kleurige bottelstruik: Rosa Rugosa

Kleurige bottelstruik: Rosa Rugosa

Rozenbottels zijn eetbaar en gezond; je kunt er heerlijke rozenbotteljam van maken. Met bottelrozen in uw tuin kunt u die vitaminerijke jam voortaan zelf maken.

Wat zijn de kenmerken van ‘Rosa Rugosa’ (Bottelrozen)?

 Bottelrozen of Rosa Rugosa behoren tot de groep van de struikrozen, maar zijn anders dan de meeste rozen. Deze rozen worden ook wel rimpelroos genoemd. Deze naam verwijst naar de bladeren die door de diepe nerven een rimpelige structuur krijgen. Bottelrozen maken vanuit de grond uitlopers en nieuwe scheuten. Daarom zijn ze het mooist in groepen of als haag. De bottel- of rimpelroos wordt tevens aangeplant om zijn eetbare bottels, die vanaf de zomer verschijnen. De oranje of rode bottels zijn een bron van vitamines.

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

De bloemen zijn ook de moeite waard. De geur is heerlijk. De bloeitijd is vanaf juni tot in augustus. De bottels verschijnen eind juli en de oogsttijd loopt door tot in september. In het assortiment van tuinplantenwinkel.nl vindt u de licht roze bloeiende Rosa rugosa 'Dagmar Hastrup', een wat lager blijvende soort. Verder bieden we de roze bloeiende rugosa ‘Rotes Meer’, de witroze bloeiende ‘Schneekoppe’ en de witbloeiende Rosa ‘Blanc Double de Coubert’ aan.

Hoe plant u ‘Rosa Rugosa’ (Bottelrozen)?

Omdat wij de rozen in potten leveren kunnen ze het hele jaar geplant worden. Bottelrozen worden echter het meest aangeplant tijdens de winter en het vroege voorjaar. De planten zijn dan goed voorradig. U kunt een enkele plant in uw tuin zetten, maar vaak worden deze rozen met een aantal in een perk of als haag geplaatst. Samen zorgen ze dan voor een verrijking van uw tuin.

Bottelrozen kunnen zowel in de zon als in de schaduw staan en daarmee wijkt de soort af van andere rozentypen. Wij raden drie planten per vierkante meter aan. Voordat u ze gaat planten altijd eerst de grond goed voorbewerken. Die moet waterdoorlaatbaar en voedselrijk zijn. Het beste kunt u wat potgrond of aanplantgrond vermengen met de aarde in het plantgat. Verwijder voor het planten eerst de pot en plaats de roos dan in het plantgat. Zorg ervoor dat de plant niet dieper, dan de kluit hoog is, komt te staan. Vul de grond rond de tuinplant aan en druk die met de voet goed aan. Vervolgens flink water geven, zodat de wortels verder aan kunnen gaan groeien.

Hoe moet u ‘Rosa Rugosa’ (Bottelrozen) snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Bottelrozen kunnen worden gesnoeid maar ze hoeven niet ieder jaar teruggezet te worden zoals bij de meeste andere rozen. Handschoenen zijn bij het snoeien aan te raden. De stengels van bottelrozen staan bezaait met kleine stekeltjes die niet zo hard zijn als bij andere rozen maar desalniettemin wel vervelend kunnen prikken.

Bij het snoeien van een bottelroos hoeft u niet erg secuur te zijn. De struiken lopen gemakkelijk uit en kunnen oook goed worden gesnoeid met een heggenschaar. Snoei de roos aan het einde van de winter terug. In het voorjaar kunt u de rozen het beste wat extra meststof geven. Oude uitgebloeide rozen hoeft u niet weg te snoeien. De plant zal dan bottels vormen. Voor een goede nabloei kunt u de eerste uitgebloeide bloemen wel verwijderen. Dan zal de roos langer bloeien en toch bottels vormen later in het najaar.

Bottelrozen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloem van deze Rosa rugosa is enkel en lijkt om die van de 'Dagmar Hastrup'. Veel cultivars in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl hebben half gevulde bloemen waarbij de gele meeldraden iets minder zichtbaar zijn maar nog steeds goed bereikbaar zijn voor bijen en hommels.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joyce,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Rosa rugosa.

  Worden alle blaadjes van de Roos geel, of alleen een gedeelte van de bladeren? Als het een gedeelte is, dan is er niks ergs aan de hand. Dat heeft de maken met het vochtige weer, waarschijnlijk zit er een schimmel in het blad. Dat komt nu echt heel veel voor in rozenplanten en is weinig aan te doen. De plant lijdt er ook niet echt iets van.

  Mocht al het blad van de Rosa rugosa geel aan het worden zijn, dan is er iets anders aan de hand. Misschien een te droge of te natte standplaats? Heeft de plant wel goed gebloeid en vormt hij ook goede rozenbottels? Zo ja, dan valt het waarschijnlijk wel mee. Als ook de bloemen en de vruchten zich niet goed ontwikkelen, dan is er wel meer aan de hand.

  U kunt natuurlijk altijd een keer wat extra voeding aan de Rosa rugosa geven. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Joyce van Hilst Joyce van Hilst

  Goedemiddag, ik heb vraag over de rosa Rugosa , de blaadjes worden geel, wat gaat er verkeerd? voorbaat mijn dank en vriendelijke groeten, Joyce

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bernadette,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Rosa rugosa.

  Ja de vruchten van deze rozensoort (Rosa rugosa) zijn eetbaar en ook verwerkbaar.

  Ze zijn erg gezond zelfs!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Bernadette Torfs Bernadette Torfs

  Zijn de bottels van de Rosa rugosa of rimpelloos eetbaar of verwerkbaar in confituur? Niet giftig??? Dank

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Riet,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Rosa rugosa.

  Het beste kunt u even via de mail een foto van de rozenstruiken sturen naar onze klantenservice: [email protected] Met een beeld erbij kunnen we u een beter advies geven.

  De groeiwijze van de Rosa rugosa is wel overhangend, dus als de plant te dicht op het trottoir staat, dan bestaat de kans dat hij op een gegeven moment over het trottoir gaat groeien. Daar is alleen met terugsnoeien van de plant iets aan te doen.

  U kunt deze rozensoort elk voorjaar in maart voor een groot deel terugsnoeien, zodat hij elk jaar opnieuw frisse scheuten kan maken en voor minder overhang zorgt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Riet Simons Riet Simons

  De Rosa Rugosa aan de voorkant van mijn tuin zijn scheefgegroeid (groeien over het trottoir.) Hoe krijg ik ze weer rechtop?

  Uw reactie zie ik graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze roos zeker op een talud aanplanten dat is geen probleem.

  Dit soort kunt u nu gewoon aanplanten, de rozen staan in pot dus zouden ook nog aan geplant kunnen worden als ze blad hebben.

  Succes met het maken van uw keuze.

 8. Joram Joram

  Ik heb achterin de tuin een flink talud. Is deze roos ook geschikt om aan te planten op deze locatie en wanneer kan ik hem het beste planten?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.