Menu
Geen producten gevonden

Groenblijvende leibomen online keuzehulp

Groenblijvende leibomen online keuzehulp

Ons overzicht van leibomen is niet compleet zonder alle groenblijvende leibomen. Deze leibomen zorgen jaarrond voor privacy. Lees in deze keuzegids waar u op moet letten zodat u een gemakkelijk keuze maakt voor uw aankoop.

Groenblijvende leibomen zijn leibomen die ook in de winter een groene aanblik geven. Ze worden toegepast om jaarrond voor privacy te zorgen. Tuinplantenwinkel.nl biedt verschillende soorten groenblijvende leibomen aan. We kunnen deze verdelen in een aantal loofbomen en naaldbomen. Al die verschillende soorten hebben hun eigen kenmerken en eigenaardigheden. Voor uw keuze zijn die bepalend.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Hoe maakt u een goede keuze?

Een belangrijke vraag die u uzelf als eerste moet stellen is waarvoor u de leibomen wilt aanschaffen. Voor de meesten is privacy of het afdekken van een ongewenst uitzicht de voornaamste reden. U kiest dan het beste voor leibomen die goed dicht groeien. De sierwaarde van de boom kan ook een reden zijn die uw keuze bepaalt. In het onderstaande overzicht vindt u de kenmerken van alle bomen makkelijk terug.

Voordat u gaat zoeken is het belangrijk om te weten over welke afstand u de leibomen wilt en kunt aanplanten. De leibomen van Tuinplantenwinkel.nl zijn aangebonden in een rek. Deze rekken maken we grotendeels in eigen beheer en hebben een uitgebalanceerde breedte/hoogte verhouding. Ieder formaat vindt u terug in een bepaalde serie:

Vanwege de vaste breedte van de rekken is het handig de afstand waarover de leibomen komen te staan vooraf op te meten. U vindt bij elke leiboom op tuinplantenwinkel.nl een schema met de te overbruggen afstanden.

Afbeelding: Meten is weten. Vòòr het planten van leibomen is het belangrijk de afstand te meten die u wilt beplanten met leibomen en om de stamhoogte te bepalen waarop het rek ingebonden moet zijn.

In Nederland en België zijn groenblijvende leibomen goed toe te passen. Door het klimaat raden we bij een aantal soorten wel aan om de bomen alleen te gebruiken op beschutte standplaatsen. Omdat het blad ook in de winter aan de boom blijft zitten zijn groenblijvende bomen over het algemeen nu eenmaal iets gevoeliger voor strenge vorst dan de bladverliezende soorten. Als het geen probleem is wanneer de bomen in de winter geen bladeren hebben, en u geen risico wilt lopen met een strenge winter, dan raden we altijd aan om te kiezen voor een bladverliezende leiboom zoals de Lei-Linde, Lei-Haagbeuk, Lei-Plataan of Lei-Amberboom. In de regel groeien bladverliezende leibomen ook makkelijker dicht dan wintergroene leibomen; dit heeft te maken met de groeisnelheid.

Bekijk ons overzicht van de bladverliezende leibomen

Welke soorten kan ik kopen op tuinplantenwinkel.nl?

Hieronder vindt u per soort alle voordelen en aandachtspunten. We hebben de bomen alfabetisch gerangschikt:

De Lei-Conifeer ‘Excelsa’ of Thuja plicata ‘Excelsa’

Deze coniferensoort wordt veel als haagplant gebruikt en groeit stevig dicht. Hij lijkt erg veel op de Cupressocyparis leylandii ‘2001’ maar heeft een iets grovere structuur. De Thuja plicata ‘Excelsa’ is een ijzersterke soort conifeer met ideale eigenschappen. Deze Leiconifeer laat zich gemakkelijk snoeien en vormt een zeer dicht geheel. In de winter kleurt het loof iets bronze af maar veel minder dan andere thuja-soorten. Als het weer warmer wordt kleuren de schubben terug naar groen.

 • Positief: Goed winterhard, groeit goed dicht, zeer strakke uitstraling.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen…


 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Conifeer ‘Leylandii 2001’ of Cupressocyparis leylandii ‘2001’

Een echte groenblijvende leiboom met opvallend fijn loof. De Cupressocyparis leylandii is een cipres met ideale eigenschappen voor een leiboom. De Leiconifeer laat zich gemakkelijk snoeien en vormt een zeer dicht geheel. De Lei-Conifeer is ook goed bestand tegen zeewind.

 • Positief: Goed winterhard, groeit goed dicht, zeer strakke uitstraling, bestand tegen zeewind.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen…


 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Laurier of Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

De ‘Caucasica’ lijkt erg veel op de hierna genoemde Prunus laurocerasus ‘Novita’. Het blad heeft dezelfde diepgroene kleur maar is kleiner en heeft een spitsere vorm. In het voorjaar bloeit deze lei-laurier met witte aren. De groei is redelijk traag maar uiteindelijk groeit het scherm wel goed dicht. Bij zeer strenge vorst is er kans op vorstschade aan het blad. In het voorjaar herstelt de boom door het aanmaken van nieuwe bladeren.

 • Positief: Groeit goed dicht, soms bloesem in het voorjaar.
 • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze boom op een beschutte standplaats.


 

Beschikbaar in:

De Lei-Laurier of Prunus laurocerasus ‘Novita’

Laurieren houden in de winter het blad aan en geven dus jaarrond beschutting. Het leerachtige blad glanst in de zon en heeft een diepgroene kleur. In het voorjaar bloeit de Lei-Laurier soms met witte aren. Leilaurieren groeien redelijk traag maar uiteindelijk wel goed dicht. Bij zeer strenge winters is er kans op vorstschade aan het blad. De boom maakt in dat geval weer nieuw blad aan vanuit de hoofdtakken.

 • Positief: Groeit goed dicht, soms bloesem in het voorjaar, groot blad.
 • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze boom op een beschutte standplaats.


 

Beschikbaar in:


 

Lei-Olijfwilg of Lei-Elaeagnus x ebbingei

Net als de steeneik is de olijfwilg een boom met een wat mediterraan uiterlijk. Het blad van deze boom is aan de bovenzijde donkergroen; de onderzijde heeft een zilvergrijze kleur. Dit zorgt ook voor de meeste sierwaarde van deze leiboom. De Olijfwilg bloeit in het najaar met onopvallende roomwitte bloemetjes die een heerlijke geur verspreiden.

Anders dan de Nederlandse naam doet vermoeden is het noch een olijf, noch een wilg. De Latijnse naam is Elaeagnus x ebbingei. Deze leiboom groeit goed dicht maar verlangt een beschutte standplaats in verband met de gevoeligheid voor zeer strenge vorst (kouder dan -15 graden Celsius). Aan of dichtbij de kust is deze Lei-Olijfwilg een prima keuze omdat hij de zilte lucht goed kan verdragen.

  • Positief: Wintergroen, opvallende zilvergrijze onderzijde blad, snelle groei, goed toepasbaar in kustgebieden.
  • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze boom op een beschutte standplaats. Let op: Deze Olijfwilg is alleen verkrijgbaar in de 120-serie; rekmaat (120 x 120 centimeter).

 

   

Beschikbaar in:


 

De Lei-Photinia of Lei-Glansmispel of Photinia fraseri ‘Red Robin’

Een wintergroene leiboom betekent jaarrond vaak een groene boom met weinig zichtbare veranderingen door de seizoenen heen. De Lei-Photinia is een uitzondering op die regel. In het voorjaar loopt de Leiphotinia uit met roodgekleurd blad dat vervolgens terug groen verkleurt. De Lei-Photinia is goed te snoeien. Zelfs op het kale hout loopt de Lei-Glansmispel gewoon uit. Na de snoei verschijnen snel wederom roodgekleurde scheuten. Het scherm van de lei-Glansmispel is redelijk vol maar iets minder dicht dan bijvoorbeeld een lei-conifeer of lei-Taxus. Glansmispels houden van een zure grond, het is dus aan te raden wat turf te gebruiken bij het aanplanten.

  • Positief: Wintergroen, nieuw blad heeft een opvallende rode kleur, snelle groei.
  • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze boom op een beschutte standplaats. Let op: De Lei-Photinia is enkel te koop in de 120-serie en heeft een rek van 120 x 120 centimeter.

 

   

Beschikbaar in:


 

De Lei-Portugese laurier of Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ en Prunus lusitanica 'Brenelia'

Op het eerste gezicht heeft deze plant niets weg van een laurier. De bladeren zijn veel kleiner en geven deze Portugese laurier een compleet eigen uitstraling. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is een volle leiboom met diepgroen blad. De twijgen kleuren in de winter wat roder. Het nieuwe blad heeft aanvankelijk een frisgroene kleur en kleurt daarna donkergroen. De Portugese laurier is op beschutte plaatsen goed winterhard. De selectie 'Brenelia' heeft een iets gekrulde bladrand en heeft verder dezelfde kenmerken als de 'Angustifolia'. 'Brenelia' is goed winterhard en heeft iets rodere twijgen in de winter dan de soort.

 • Positief: Groeit goed dicht, eigenzinnig uiterlijk voor een laurier, soms bloesem in het voorjaar.
 • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze boom op een beschutte standplaats.


 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Steeneik of Quercus ilex

De Quercus ilex is een wintergroene eikenboom. Als u deze boomsoort nog niet kent kan dat in eerste instantie een beetje raar klinken. De steeneik is een van oorsprong mediterraanse plant die behoorlijk winterhard is in onze streken. Hij kan wel het beste worden toegepast op een beschutte standplaats.

Daarbij komt de eigenschap dat de steeneik prima te leiden en te snoeien is. De Lei-steeneik heeft jaarrond stevig leerachtig donkergroen blad met een zilvergrijze onderzijde. De steeneik is dus een wintergroene leiboom. Een Lei-Steeneik is goed bestand tegen zeewind en dus ook toepasbaar in het kustgebied.

 • Positief: Groeit goed dicht, toepasbaar in het kustgebied.
 • Aandachtspunt: Is iets vorstgevoelig bij strenge winters. Plaats deze leiboom op een beschutte standplaats. De Lei-Steeneik is enkel te koop in de 120-serie en heeft een rek van 120 x 120 centimeter.


 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Taxus of Taxus baccata - venijnboom

Een bijzondere wintergroene leiboom en het beste bestand tegen de meest strenge winters van alle groenblijvende leibomen. De Taxus heeft een zeer donkergroene naald en decoratief afbladderende schors. Het scherm van een lei-taxus groeit goed dicht en is erg goed te snoeien. Taxus is een trage groeier dus het kan soms even duren voordat het volledige scherm dichtgegroeid is. Eenmaal zover is de taxus naast de coniferen de meest dichte wintergroene leiboom van allemaal.

 • Positief: Zeer winterhard, groeit goed dicht, zeer strakke uitstraling.
 • Aandachtspunt: Trage groei, valt daardoor in een wat hogere prijsklasse.


 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Tsuga of Tsuga canadensis - hemlock

Niet alledaagse leiboom omdat het hier een echte naaldboom betreft en geen lei-conifeer. Anders dan veel andere naaldbomen laat de Tsuga zich prima snoeien, waardoor de boomsoort goed geschikt is voor het gebruik als leiboom. De hemlock, zoals de Nederlandse naam luidt, is een fijn vertakkende boomsoort. De twijgen hangen aan het uiteinde sierlijk af en staan bezaait met kleine naaldjes. Deze leiboom groeit goed dicht en is zeer goed winterhard. De Tsuga kan ook in de halfschaduw prima groeien en verlangt een lichtzure, goed doorlatende grond (geen kleigrond).

 • Positief: Goed winterhard, groeit goed dicht, verdraagt schaduw.
 • Aandachtspunt: Trage groei, valt daardoor in een wat hogere prijsklasse.


 

Beschikbaar in:


 

Vragen over onze leibomen?

Veel soorten leibomen bieden we bij Tuinplantenwinkel.nl te koop aan in zowel de Basic- als Classic-serie. Daarnaast vindt u een aantal bomen in de Scherm- en Small-serie. De Lei-Photinia en Lei-Steeneik hebben een afwijkende rekmaat en vormen een categorie op zich. Het verschil tussen de series zit in de afmetingen van het frame en de stamhoogtes. U leest hier alles over op de leibomen pagina.

De leirekken en leibomen maken we bij Tuinplantenwinkel.nl in eigen beheer. Met het complete productieproces in eigen handen kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl online een echt kwaliteitsproduct kopen waar we veel zorg in steken. We putten uit meer dan 25 jaar ervaring bij het maken van onze leibomen. We geven aangroeigarantie op alle door u bij ons gekochte planten en bomen.

Heeft u vragen over onze leibomen of advies nodig voor de beste keuze? Geen probleem, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan per email of telefonisch. U kunt ook langskomen op ons planten- en bomencentrum. Hier kunt u alle leibomen zelf bekijken. Onze medewerkers voorzien u graag van extra informatie!
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In de winter het verschil tussen de lei-laurier (voorgrond) en de bladverliezende lei-amberboom (achtergrond) goed zichtbaar.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Carl,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  In uw geval is de keuze voor een GROENBLIJVENDE leiboom NIET de beste keuze. Alle soorten groenblijvende leibomen zijn namelijk kwetsbaarder voor extremere weersinvloeden dan de bladverliezende leibomen. In uw geval is er volop zon + harde wind. Vooral de harde wind kan in de winter, als de wind snijdend koud kan zijn voor schade aan de bomen zorgen. Bladverliezende bomen zijn hier veel beter tegen bestand.

  Als u toch voor bladhoudende leibomen wilt gaan, dan is de Lei-Laurier hier het beste tegen bestand. Of eventueel de Lei-Olijfwilg, dat is ook een sterke soort. De Olijfwilg wordt veel in de kustgebieden toegepast (ook als haagplant).

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Carl Carl

  Goedemiddag,

  Wij zoeken groenblijvende leibomen om de privacy te waarborgen. Ze zullen in de volle middagzon staan tegen onze schutting die zo’n 2M hoog is, ook zullen ze tegen wat wind moeten kunnen. Het is dus belangrijk dat ze bladhoudend (geen conifeerachtige of naaldachtige bomen) zijn, dat ze een flinke stamhoogte hebben (zodat we voldoende privacy kunnen hebben) en dat ze bestand zijn tegen de bovengenoemde weersinvloeden. Welke leibomen adviseren jullie en waarom?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Yana,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  Welke boom de beste keuze is, is altijd heel persoonlijk. Bij de wintergroene bomen, bepaalt de bladkleur welke u het mooiste vindt.
  - De Lei-Photinia heeft rood/groen blad.
  - De Lei-Laurier heeft egaal groen (frisgroen) blad.
  - De Lei-Olijfwilg heeft grijs/groen blad.
  - De Lei-Conifeer heeft een heel andere bladstructuur.

  Voor het aantal bomen dat u nodig heeft, kunt u een filmpje kijken waar dit op wordt uitgelegd. Bij elke leiboom staat er onder de hoofdfoto nog een aantal andere kleine plaatjes. Eén daarvan is een blauw icoontje. Als u daar op klikt, dan start het filmpje.

  Voor de stamhoogte zou ik 200 cm aanhouden. Het kan zijn dat de Lei-Conifeer in een van de series op 210 cm wordt aangeboden. Dat kan ook prima.

  Succes bij het maken van de keuze van de leibomen!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. yana yana

  wij zoeken leibomen voor in onze achtertuin voor tegen onze betonplaten te zetten(enkel 's morgens staat hier de zon). Wij zouden deze graag gebruiken voor de privacy( dus graag bladhoudend het hele jaar rond).

  Welke zijn hiervoor de beste keuze?
  Hoeveel hebben we er nodig(op een afstand van 10m)?
  Welke hoogte kunnen we het beste nemen(aangezien we willen dat deze net boven onze betonplaten van 2m gaan komen)?

  Alvast heel erg bedankt! Groetjes

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marielle,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  U komt uit bij de leibomen uit de Small-serie. Deze hebben een rek van 120x90 cm (bxh). De laagste stamhoogte die we daar aanbieden is 120 cm. Samen met de hoogte van het rek van 90 cm, komt de totale hoogte uit op 210 cm. Kan dat ook nog?

  Let op, als de bomen echt niet hoger dan 2 meter mogen worden, dan mogen deze leibomen NIET 10 cm dieper gezet worden. Ze kunnen dan minder goed gaan groeien en in het ergste geval dood gaan. Misschien kunt u wel het niveau van de grond in die border iets verlagen.

  Goede soorten zijn:
  - Lei-Amberboom Small 120 stam -- niet wintergroen
  - Lei-Haagbeuk Small 120 cm -- niet wintergroen
  - Lei-Sierpeer salicifolia Pendula Small -- niet wintergroen (iets minder dicht, wel mooi zilvergrijs blad)

  - Lei-Conifeer 'Excelsa' Small 120 stam -- Wel wintergroen
  - Lei-Laurier lusitanica 'Angustifolia' Small 120 stam -- Wel wintergroen

  De rekken zijn 120 cm breed. Op 4,80 meter, passen 4 bomen. U kunt er ook 3 zetten met een tussenruimte tussen de rekken van de bomen.

  Als u naar de hoofdpagina met leibomen gaat, ziet u alle series die we aanbieden. De Small staat er ook bij.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl


 6. Marielle Marielle

  Hallo,

  Voor onze schutting wil ik 1 of 2 leibomen plaatsen. Ze mogen niet hoger worden dan 2 meter. Het liefst groenblijvend en redelijk snel groeiend i.v.m. privacy.
  Totale lengte van de border is 4.80 mtr. Welke beveelt u aan. Alvast hartelijk dank.

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Caroline,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuze in groenblijvende leibomen.

  In de wintergroene soorten is de Lei-Laurier in uw geval de beste keuze. De Leilaurier groeit mooi dicht en geeft een egaal groen vlak dat zorgt het afschermen van de lelijke muur.

  Als de leibomen niet persé groenblijvende hoeven te zijn, dan zou de Lei-Amberboom of de Lei-Haagbeuk ook een prima optie kunnen zijn. Beide zijn zuivere mooi dichtgroeiende leiboom soorten die ook een dicht vlak vormen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Caroline C Caroline C

  Beste, wij zouden een leiboom willen plaatsen tegen 2 lelijke muren in onze tuin. Beide liggen in de schaduw. Welke leiboom is hiervoor de beste keuze?
  Vriendelijke groeten,
  Caroline

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste René,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de groenblijvende leibomen.

  U bent op het juiste Blogbericht om informatie te vinden over wintergroene leibomen, zodat u een juiste keuze kunt maken.

  Als u informatie wilt over bladverliezende leibomen, dan kunt u dat vinden op het volgende blog (de link moet u even kopiëren en daarna plakken in uw internetbrowser) https://www.tuinplantenwinkel.nl/blogs/tuinplantenwinkel-blog/leibomen-online-kopen-bij-tuinplantenwinkelnl-welk/

  Hopelijk kunt u op die manier een keuze maken. Komt u er alsnog niet uit, dan kunt u ons altijd een mail sturen. Dit kan naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. René van meurs René van meurs

  Geachte heer of mevrouw
  Wij zijn op zoek naar leibomen, liefst groenblijvend en niet met enorm wortel stelsel. Liefst niet te vaak snoeien dus een niet te snel groeiende boom. Moet wel privacy bieden.

  Groet

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Dear Mike,

  Thanks for your question.

  The best you can ask the same question in an e-mail ([email protected]). My colleague will answer your mail if there is something that will grow in your place.

  Have a nice day.

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Mike Mike

  Hi !
  I would like to have some evergreens as a privacy screen in a terrace adjacent to a neighbours terrace, so I would have to grow them in containers.
  The height of the existing wall is 130 cm. so the tree trunk + the container (which will be probably 40 or 50 cm in height) should be around 130 cm.
  It would also be nice to have something frost resistant.
  Could you advise on something appropriate here ?
  Thank you !

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gino,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Groenblijvende leibomen.

  In uw situatie zou een Lei-Laurier of een Lei-Photinia de beste optie zijn. Beide zijn gezond en groeien mooi dicht.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Gino Gino

  Wil achteraan in de tuin 4 tal leiboompjes plaatsen om inkijk van achterburen weg te werken.
  Welke soort blijft wintergroen en heeft ook een dichte bladbezetting waardoor inkijk zekers niet mogelijk wordt.
  Bedankt voor de info.

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Renate,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de groenblijvende leibomen.

  Houd er rekening mee dat de gekozen stamhoogte NIET wijzigt. Dus een stamhoogte van 180 cm word geen 200 cm.
  Dus het is heel belangrijk dat u de juiste keuze maakt.

  Als u nog vragen heeft horen we het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Renate Renate

  Wij willen graag leibomen plaatsen in onze tuin i.v.m. Inkijk van achtrburen.
  Onze schutting is 2.00 m hoog. Kunnen we daar leibomen planten met stamhoofd van 180 cm en wordt de stam nog hoger tot stamhoofden van uiteindelijk bijv. 2 m.
  Of groeien leibomen alleen nog in de breedte.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Taco,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de groenblijvende leibomen.

  Op zich kunt u gewoon kiezen uit alle wintergroene leibomen. De genoemde wintergroene bomen zijn geen rijke bloeiers en verspreiden geen pollen omdat de bloemen bestoven worden door bijen en niet door de wind.

  Ter info: Een berkenboom verspreid bijvoorbeeld wel pollen omdat de bloemen pollen heeft die door de wind verspreid worden.

  Met vriendelijke groet.
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Taco Taco

  Ik zoek een boom of leiboom. De "eisen" die ik heb zijn: wintergroen & weinig pollen (ivm hooikoorts). Wat raden jullie me aan? en welke raden jullie me af? (ik zag onder ander de olijfwilg, steeneik, photinia, laurier).

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Werner,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de groenblijvende leibomen.

  Het beste kunt u kiezen voor de Lei-Photinia of de Lei-Laurier. Daar kunt u geen last van krijgen en het zijn de sterkste soorten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Werner Hofman Werner Hofman

  Hallo,

  Ik wil graag 3 leibomen in onze achtertuin tegen de schuur plaatsen om inkijk tegen te gaan.

  Ik heb wel wat wensen wat betreft de bomen, 1 ze moeten bij voorkeur bladhoudend zijn, 2 ze moeten zo min mogelijk pollen geven ivm hooikoorts.

  Graag jullie advies welke bomen zouden kunnen, zowel de bladhoudende als de blad verliezende, het belangrijkste is zo min mogelijk pollen.

  MvG

  Werner

 21. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nicole,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  De beste optie voor u is de Lei-liquidambar 'Worplesdon' (Lei-Amberboom). Dit is een gezonde boom en doet precies wat u wenst.

  U heeft keuze uit de Classic en de Basic serie. Het verschil zit hem in de rekgrootte van de bomen. Verder kunt u bij de Classic-serie kiezen uit meerdere stamhoogtes.

  De bladeren bieden door het jaar heen veel privacy. Daarnaast is de Lei-Amberboom een zuivere boom (niet hooikoorts gevoelig, geen bloesem of vruchten en daardoor geen interessante boom voor insecten.

  Als u nog meer vragen heeft horen we het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 22. Nicole Nicole

  Wij willen graag over de breedte van onze tuin (ongeveer 15m) leibomen plaatsen om inkijk van de achterliggende woningen te beperken. De achterliggende woningen hebben geen diepe tuin, dus hebben behoorlijk wat inkijk in onze tuin. We willen daarom leibomen die we zo hoog mogelijk kunnen laten groeien. De boom hoeft niet bladhoudend te zijn, maar wel graag een die mooi dicht groeit in de zomer (inkijk in de winter vinden we minder erg). Welke boom zou u aanraden?

  Met vriendelijke groeten,
  Nicole

 23. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marjan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  De afstand van de leibomen tot het huis is afhankelijk van de soort leiboom. Dit heeft te maken met de groei.

  Voor schaduw en koelte in de zomer is het belangrijk dat de boom niet te ver van het huis af staat omdat de zon dan hoog aan de hemel staat. Omdat de leiboom een platte smalle vorm heeft, schijnt de zon dan eerder over de boom heen. Door de boom later in de zomer of pas in het najaar/winter te snoeien is de leiboom tijdens de zomer breder en zorgt dus voor meer schaduw.

  Een sneller groeiende leiboom zoals de Lei-Linde of Lei-Plataan kunnen op die manier zorgen voor veel schaduw. Zelfs als de boom op ruim 2-3 meter of meer afstand van het huis wordt geplant. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Lei-Amberboom. Een Lei-beuk, Lei-Haagbeuk of bijvoorbeeld een Lei-Laurier zal altijd smaller blijven en zal dus dichter bij het huis moeten staan om schaduw te geven.

  Als u schaduw in de winter wenst dan kunnen de bomen verder van het huis af staan omdat de zon immers lager staat. Houdt er dan ook rekening mee dat u kiest voor een wintergroene boom.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 24. Marjan Boschman Marjan Boschman

  Ik wil leibomen plaatsen aan de zuidkant van mijn huis en met de bedoeling dat ze wat schaduw geven op mijn ramen?
  Hoe en op wat voor afstand van het huis moet ik deze planten ?
  Gr.marjan

 25. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Willeke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  Als u zoekt naar een groenblijvende leiboom die goed in de bosgrond kan groeien zijn een Lei-Conifeer of Lei-Laurier de beste opties. Let er wel op dat beide bomen wel genoeg licht moeten krijgen om zich goed te ontwikkelen. Als de bomen te dicht op een grote boom staan ontwikkelen de bomen zich een stuk trager of groeien minder goed dicht, houd hier rekening mee.

  De Lei-conifeer 'Excelsa' is er in de Basic-serie met een stamhoogte van 200 cm. Het scherm van deze leiboom is 180 x 110 cm groot. De Lei-Laurier is er in de Basic serie met een stamhoogte van 180 cm. Het scherm van deze leiboom is ook 180 x 110 cm groot. Bij de laurier kunt u kiezen tussen de Prunus laurocerasus 'Caucasica' en de 'Novita'. De Novita heeft wat breder blad dan de Caucasica is een tintje lichter groen, verder is er weinig verschil tussen de soorten.

  Hierbij een link naar de producten op onze site:
  https://www.tuinplantenwinkel.nl/bomen/leibomen/leibomen-basic-serie/lei-conifeer-excelsa-basic/
  https://www.tuinplantenwinkel.nl/bomen/leibomen/leibomen-basic-serie/lei-laurier-basic/
  Bij de producten vindt u ook de prijzen.

  U kunt bij beide bomen het scherm eventueel verhogen in de loop der jaren zodat de bomen uiteindelijk in totaal tegen de 4 meter hoog groeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 26. willeke kuipers willeke kuipers

  Wij willen een groen blijvende dichte haag, snel groeiend, de stamhoogte moet ong. 1.80 zijn, in totaal mogen ze wel ronde de 4 meter zijn. wij hebben bosgrond en ze staan wel redelijk beschut. het gaat om een lengte van ong. 8 meter lang. wat raad u ons aan en wat kosten de bomen p/s.

 27. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Angela,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in groenblijvende leibomen.

  U kunt het beste kiezen voor een leiboom uit de Small-serie.

  Op dit moment staan er een paar uitverkocht maar de diverse soorten Lei-Laurier of de Lei-Photinia zijn goede opties.

  De Lei-Thuja 'Excelsa' zou ook een mogelijkheid zijn .

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 28. Angela Angela

  Beste lezer,

  wij willen graag leibomen plaatsen aan de straatkant ivm inkijk, maar omdat de straat schuin loopt tov het perceel, is de 'voortuin' op het smalste punt slechts 50 cm diep. Ik ben op zoek naar iets groen blijvends, zodat we ook in de winter wat privacy hebben. Qua hoogte is max 2 meter voldoende. Wat raad u aan?

  Mvg, Angela

 29. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste S,

  Bedankt voor uw reactie.

  Zoals al in het vorige antwoord is aangegeven, groeit een bladverliezende leiboom (stukken) sneller dan een bladhoudende leiboom. Voordat een groenblijvende leiboom aan een zijde een breedte heeft van 3 meter, bent u echt jaren verder.

  Ook een bladverliezende leiboom heeft tijd nodig om 3 meter breed te worden, maar zal die breedte veel sneller bereiken.

  Omdat een leiboom beperkt wordt in zijn grootte (hij wordt elk jaar teruggesnoeid), zullen de wortels ook minder snel groeien. Als het schuurtje enige fundering heeft, dan is er geen risico dat de wortels de fundering aantasten.

  De beste (bladverliezende) soorten zijn: Lei-Amberboom, Lei-Veldesdoorn, Lei-Haagbeuk.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 30. S v manen S v manen

  Dankuwel voor uw reactie. Maakt het nog uit welke leiboom we nemen als je kijkt naar hoe de wortels groeien? Omdat de boom dus dicht op het schuurtje er achter komt te staan (ongeveer 30cm er vanaf) vraag ik mij af of bepaalde wortels opzij groeien (niet gewenst) en andere leibomen wortels hebben die naar beneden groeien (gewenst)?

  Vriendelijke groet,
  S v Manen

 31. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste S,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuze in groenblijvende leibomen.

  Waar u rekening mee moet houden is dat een groenblijvende leiboom een stuk minder snel groeit dan een blad-verliezende leiboom. Het zal dus best een tijdje duren voordat hij de lengte die u wenst, gehaald heeft.

  Er is dan niet veel verschil tussen bijvoorbeeld een Lei-Laurier of een Lei-Photinia.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 32. S v Manen S v Manen

  Beste mr./mevr.,

  Voor onze tuin zijn wij op zoek naar een groen blijvende leiboom. We kunnen 1 leiboom plaatsen ivm een schuur die er pal achter staat. Nu vraag ik mij af of het mogelijk is om bij een leiboom aan 1 kant takken te laten groeien tot 3m breedte en aan de andere kant tot 1m? Welk type leiboom zou dan geschikt zijn?

  Vriendelijke groet,
  S v Manen

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  We zouden u adviseren om te kiezen voor de Lei-Amberboom in Classic-serie. Deze boom past daar precies en zal zorgen dat u geen inkijk heeft .

  Verder is deze boom zeer gezond en houdt het blad lang vast. Dat is natuurlijk in uw geval erg fijn.

  Hij is in verschillende stamhoogtes te koop maar zeker ook in 180 cm stam zodat hij mooi aansluit aan uw schutting.

  Kijk maar eens op onze webwinkel daar vind u nog meer informatie .

 34. Sara V. Sara V.

  Beste,
  Omwille van privacy (buren die graag binnenkijken of een sover het hekwerk komen spreken) willen wij graag zo rap mogelijk een linde dat boven ons bestaande hekwerk kan groeien.
  Hekwerk is max 180cm en hebben 6 meter in de breedte plaats over om er eventueel 2 te planten? Deze moet niet hoger worden dan 3m50 (of 4m).
  Kunt u ons helpen met het aanraden van de gepaste leiboom aub?
  Momenteel hebben wij al leilindes aan de andere kant die goed groeien maar wij wonen hie rent en weten niet hoela,g die er over gedaan hebben om al zo mooi in bloei te staan.

  Alvast bedankt!

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een leiboom van 5 of 6 meter hoogte is een hele opgave. We willen u aanraden om niet kiezen voor een groenblijvende boom in dit geval. Door de tragere groei van deze bomen duurt het tientallen jaren om die hoogte te bereiken; als ze het al halen. Ook met een bladverliezende boom is het een proces van jaren.

  De beste optie in uw geval zou een lei-veldesdoorn of lei-haagbeuk zijn. Dit zijn oersterke, inheemse boomsoorten die wel tegen een stootje kunnen en uiteindelijk wel de hoogte kunnen bereiken die u wenst. Het zijn wel bladverliezende bomen, maar in de zomer groeien ze mooi dicht. Wij bieden deze soorten aan in de Classic-serie. Deze hebben een stamhoogte van 200 centimeter en een scherm van 130 centimeter hoog. In totaal zijn de bomen dus 330 centimeter hoog. U kunt de schermen verhogen.

 36. Ben van Schie Ben van Schie

  Beste,

  ik ben opzoek naar groen blijvende leibomen van ca 5-6 mtr hoog, en een lengte van 6 mtr, voor op een boeren erf. Dus graag inheemse soorten. ik begrijp dat dat lastig is. ik woon langs de kust dus ook zeewind.
  hebben jullie een goed advies?

  Mvrgr
  Ben van Schie

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.