Menu
Geen producten gevonden

Hedera helix - de kleinbladige klimop

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Klimplanten
  • 0
Hedera helix - de kleinbladige klimop

Klimop of Hedera is een bekende tuinplant en vooral bekend als een harde groeier of woekeraar. De Hedera helix is echter een hele andere klimopsoort dan de vaak toegepaste Hedera hibernica.

Wat zijn de kenmerken van Hedera Helix?

Hedera helix is een groep klimop met een vaak kleiner blad en tragere groei dan de Hedera hibernica. Bij de hedera helix valt vooral op dat er ontzettend veel verschillende variëteiten zijn die verschillen in bladvorm, bladkleur en groeiwijze. De meeste soorten maken net als de gewone klimop ranken maar er is ook een struikvariant, die compact groeit en niet meer zal gaan klimmen, geschikt om solitair in een kleinere tuin te planten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u een keuze maken uit deze soorten. De klimmende soorten worden met een stok geleverd of kunnen als jonge plant los gekocht worden. Deze laatste laten zich ook prima combineren in potten of hanging baskets.

Er zijn groenbladige variëteiten met lichte nerven of bontbladige soorten (deze op een wat zonniger standplaats zetten). De Hedera helixsoorten zijn zelfhechtend en groenblijvend. Het is ook mogelijk een haag te vormen van Hedera helix. Daarvoor kunt u een hekwerk laten begroeien met deze tuinplant. Het duurt vaak iets langer voordat het hekwerk dicht gegroeid is, dan bij de Hedera hibernica. Door de verscheidenheid aan bladkleuren kunt u wel een bijzondere haag vormen. De planten zijn daarnaast zeer compact te snoeien zodat u een smalle haag krijgt.

Hoe plant u Hedera Helix?

Hedera Helix kan in de zon of schaduw aangeplant worden. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld, maar zoals de meeste tuinplanten groeit deze wel het beste op een humusrijke, goed doorlatende grond. Zorg ervoor bij het planten dat de grond eerst goed losgemaakt is. Ook diepere lagen kunt u het beste eerst goed los spitten zodat de plant gemakkelijker aangroeit. Meng daarnaast wat aanplantgrond door de aarde in de plantgaten.

Dompel voordat u gaat planten de klimop met pot en al even onder in een emmer water, verwijder vervolgens de pot, laat de stok  eventueel zitten en zet de planten in de grond bij het hekwerk; de stok kan ook verwijderd worden, dan kunt u de uitlopers beter verspreiden door het gaaswerk. Is de tuinplant bedoeld als  bodembedekker, dan altijd de stok verwijderen, of een Hedera kopen zonder stok. Druk de grond met de handen of voet stevig aan. Geef altijd nog wat water en herhaal dit bij aanhoudend droog weer.

Hoe moet u Hedera Helix snoeien en onderhouden?

Wanneer de tuinplant gaat groeien, vlecht u de uitlopers door het hekwerk, waarna de klimop zichzelf gaat hechten aan de bedrading. Tegen een muur of schutting is de klimop zelf in staat zich goed te hechten. Let er wel op dat dit zijn sporen nalaat bij het eventueel verwijderen van de plant.

Het is een makkelijke plant qua onderhoud. Voor vormbehoud, knipt u in de zomer storende uitlopers  gewoon af; dit geldt ook voor de bodembedekker. Wanneer de groei wat mindert, geef dan wat mest (koemestkorrels). Als de hedera in plaats van groen blad, rood blad ontwikkelt heeft de plant vaak last van een tekort aan voeding of is de grond nat of slecht doorlatend waardoor de wortels zich niet optimaal ontwikkelen. Vaak helpt het geven van extra voeding om de plant er doorheen te halen. In het geval van een te natte grond kunt u het beste drainage aanbrengen of de grond goed los maken.

Hedera helix kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Deze bontbladige hedera helix heeft gemarmerde bladeren welke de plant een geheel eigen uitstraling geven. Alle klimopplanten zijn wintergroen en geven dus ook in de winter kleur aan de tuin.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.