Menu
Geen producten gevonden

Leifruitbomen kopen

Leifruitbomen kopen

Niet is lekkerder dan fruit uit eigen tuin. Maar zo’n fruitboom kan behoorlijk groot worden. Dat is jammer als u de ruimte niet heeft. Lees hier hoe u zonder ruimte te verliezen toch uw eigen fruit plukt.

Wat zijn de kenmerken van lei-fruitbomen?

Fruitbomen laten zich gemakkelijk vormen als leiboom. Tegen een muur of schutting in de zon voelen leifruitbomen zich meer dan prima thuis. Wanneer er geen ruimte is voor een gewone fruitboom, kan een leifruitboom een perfecte oplossing zijn om toch te kunnen genieten van eigen gekweekt fruit. Tegelijkertijd kan lei-fruit uitstekend dienen als omheining of als scheiding van een stuk tuin of border. Fruitbomen die zich goed laten leiden en snoeien zijn onder andere peren, appels en pruimen. Op tuinplantenwinkel.nl is een selectie gemaakt van goede en gemakkelijke dragende fruitrassen.

Hoe plant u lei-fruitbomen?

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een pot aanleveren. Fruitbomen staan het liefst in de volle zon; hoe meer zon hoe rijper het fruit kan worden. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Verwijder voor het planten de pot altijd van de kluit; als de pot niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de pot knijpen; de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen. Vervolgens zal de pot loslaten. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de kluit zich volzuigt met water. Als de fruitboom geplant is droogt deze zo minder snel uit. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de struik de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Wat voor onderhoud hebben leifruitbomen nodig?

Een lei-fruitboom heeft horizontaal geleide hoofdtakken. Het is mogelijk dat nog niet alle etages van de leiboom bij aankoop meteen volgroeid zijn. U kunt de boom hiermee helpen door nieuwe takjes aan de bamboestokken vast te binden. Doe dit bij voorkeur met bindbuis; dit is elastisch touw dat niet in de takjes snijdt als deze dikker worden. Ook kunt u de horizontale hoofdtakken verlengen door het rek te vergroten met langere bamboestokken.

Lei-fruitbomen zijn gemakkelijk te snoeien. Vanuit de horizontale takken, zullen ieder jaar nieuwe takjes omhoog groeien. Knip deze takjes tot tien cm van de horizontale hoofdtak terug. Deze korte takjes die overblijven, worden steeds dikker. Vanuit deze scheuten zullen opnieuw scheuten komen. Knip deze ook tot vijf à tien centimeter terug. Hieraan vormen zich in de loop van de jaren de bloemen die kunnen uitgroeien tot vruchten.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de boom zijtakken laten ontwikkelen door de hoofdstam te toppen. Knip de top van de boom af op de hoogte waar u wilt dat de zijtakken gaan ontspruiten. Het is zelfs aan te raden om de tak nog iets meer terug te snoeien zodat de zijtakken iets lager ontstaan. Het snoeien kunt u bij een pruimenboom doen in november of december. Snoei de doorgaande tak iets schuin af zodat er geen water op blijft staan i.v.m. rotting.

  In het voorjaar zal de pruimenboom met meerder scheuten uitlopen net onder het punt waar u de doorgaande tak heeft afgeknipt.
  Deze laat u een zomer lang groeien. De dikste tak kunt u vervolgens weer omhoog aanbinden en vormt de nieuwe hoofdstam. De nieuwe zijtakken kunt u aanbinden aan het einde van de zomer.

  Dit kan uiteraard herhaalt worden.

 2. Catsburg Catsburg

  Hoe kan ik extra zijtakken uit de hoofdstam van een leipruim forceren? Na de bovenste zijtakken groeit de boom recht door omhoog, zonder nieuwe zijtakken.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.