Menu
Geen producten gevonden

Hoogstam fruitboom

Hoogstam fruitboom

Traditioneel waren fruitgaarden beplant met hoogstam fruitbomen. Helaas zijn er steeds minder terug te vinden. Zelf een hoogstam fruitboom planten kan gelukkig nog wel. Echt fruit van een echte boom. Bij ons vindt u veel hoogstam fruitbomen. Lees hier onze tips.

Wat zijn de kenmerken van Hoogstam fruitbomen?

In de vorige eeuw waren hoogstam fruitbomen lange tijd de standaard in de fruitbouw. Veel boerderijen hadden als bijverdienste ook een fruitboomgaard. Met de komst van laag- en halfstam fruitbomen waren de oude boomgaarden niet meer rendabel en verdwenen ze bijna helemaal uit ons landschap. Heel af en toe zie je nog oudere exemplaren bij oudere boerderijen staan. Het beeld van een hoogstam fruitgaard is zeer karakteristiek en heeft iets idyllisch. Vooral wanneer in het voorjaar de bomen vol staan met bloesem en de madeliefjes en paardenbloemen in de wei daar nog meer kleur aan toevoegen.

Met een hoogstam fruitboom plant u een echte boom in uw tuin met echt fruit. Hoogstam fruitbomen hebben doorgaans een stam van ongeveer 180 tot 200 centimeter. Vanaf die hoogte vertakt de fruitboom zich en groeit deze al naar gelang de soort uit tot een middelgrote boom.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Tuinplantenwinkel.nl heeft een groot assortiment bestaande uit bekende en minder bekende fruitsoorten. U vindt naast de appel, kers, peer en pruim ook kastanjebomen, notenbomen, kweeperen en mispels. De mispel is met zijn grote wit-roze bloemen en zijn licht tot donkerbruine vruchten in de vorm van rozenbottels waarschijnlijk de minst bekende. Appels, mispels en pruimenbomen blijven over het algemeen het laagst. Perenbomen hebben een slanke vorm en worden iets hoger. Kersen-, kastanje- en notenbomen groeien uit tot forse bomen met soms een hoogte van meer dan 10 meter.

Hoe plant u Hoogstam fruitbomen?

Hoogstam fruitbomen zijn ideaal om in open ruimtes te planten bijvoorbeeld in een dierenweide. Veel zon is beter voor de rijping van het fruit. Plant hoogstam fruitbomen dus bij voorkeur op een zonnige plaats. Hoogstam fruitbomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat alle bomen in pot staan. In de zomer kunt u dus ook probleemloos planten.

Maak bij het planten de grond goed los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat.

Verwijder voor het planten de pot altijd van de kluit; als de pot niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de pot drukken of knijpen. De wortels die onder door de gaatjes groeien kunt u eventueel verwijderen. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te bewateren zodat de kluit zich goed volzuigt met water. Dit bevordert het aangroeien van de boom.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Plant de fruitboom niet lager dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mogen nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met uw voet. Graaf een wal rondom de boom en laat de ontstane laagte een paar keer vol lopen met water. Bij droog weer is het beter de boom vervolgens regelmatig te besproeien. Wanneer de boom nog niet in het blad staat geeft u geen extra water. Bomen zonder blad verbruiken zeer weinig water.

Plaats bij de fruitboom een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar bij de boom staan. De afstand tussen de boompaal en de stam van de boom is ongeveer 20 cm. Vaak kunt u de paal tegen de kluit aan zetten. Graaf de paal voor ongeveer 1/3 van haar lengte in de grond en plaats deze aan de westzijde van de boom.

Wat voor onderhoud hebben Hoogstam fruitbomen nodig?

Snoeien houdt de fruitboom vitaal en zorgt voor een langere levensduur. Goede snoei levert bovendien meer gezonde vruchten op. Zorg voor een open boom met een aantal hoofdtakken van waaruit de zijtakken komen. Snoei elk jaar in de winter, bij voorkeur bij zachter weer. Voorkom kruisende takken, takken die elkaars licht weg nemen. Lucht, licht en zon moet kunnen doordringen tot alle takken. Korte zijtakjes kunt u altijd laten staan. Hieraan vormen zich in de loop van de jaren de bloemen, die kunnen uitgroeien tot vruchten. Als bemesting kunt u in de wintermaanden kalk strooien. Organische mest kunt u in het voorjaar geven.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.